Ο Έλληνας γλύπτης Φώτης στην γκαλερί Hartmann και Noe

Μέσο: BERLINER ZEITUNG

Συγγραφέας: Annita Wünschmann 

Ημερομηνία: 15 Σεπτεμβρίου 1998

Δύο σωλήνες εκτεινόμενες, εφάπτονται οριζοντίως και εμφανίζονται να κινούνται στο χώρο. Συμβολίζουν την ζωή. Η ζωή είναι κίνηση λέγει ο γλύπτης Φώτης. Όμως συγχρόνως για τον Φώτη η ζωή είναι και φως.

Οι γυαλισμένες επιφάνειες  των γλυπτών του, εκπέμπουν κάτι το πολυτελές. Το γλυπτό «κίνηση στον χώρο» στέκεται στο επίκεντρο του χώρου της έκθεσης  στην Γκαλερί Hartmann και Noe.

Μαζί με το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου του Βερολίνου  παρουσιάζονται στους χώρους των επιλεκτικά παλαιότερα έργα του Φώτη.

Με προσωπικό στιλ ,ιδιόμορφα κατασκευάσματα, ως επί το πλείστον κορμοί: μέσω αυτών προσπαθεί ο Φώτης το βλέμμα να το οδηγήσει σε μια σύνθεση. Μια πολυσύνθετη διασύνδεση του ανθρώπου με την Φύση και τον Μηχανικό πολιτισμό.

Ο καθηγητής Γλυπτικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναλύει ρωγμές και συνδέσεις  από ανθρώπους και τεχνολογία με σκοπό να δημιουργήσει μια πυκνή ποιητική εικόνα της αξιοπρέπειας και χωρίς να γίνεται ανιαρή  προσφέρει μια μη αμφισβητήσιμη ομορφιά. Γυαλισμένοι χαλκοί, τέλεια γυαλισμένα κρυσταλλικά μάρμαρα, υποδεικνύουν μια ιδιαίτερη άποψη για ποιότητα και καλλιτεχνική  γλώσσα που συγγενεύει πολύ με αυτήν του Brancussi.

Μια τέτοια τοποθέτηση  συγχρόνως δημιουργεί μια αντίθετη σύλληψη απέναντι στο κακοφτιαγμένο, μικρής  διάρκειας και προσωρινό.

Ο Φώτης με τους όρθιους και δυναμικούς κορμούς –σώματα, μορφώνει δυναμικούς όγκους, δημιουργώντας συγχρόνως άδειους χώρους και κοιλώματα. Ενίοτε ο γλύπτης φορτίζει τις φόρμες του με έννοιες, όπως, έρωτας, ενοχές κλπ. Όμως το αντιπροσωπευτικό του έργο είναι σταθεροί δυναμικοί κορμοί που συνδέονται με κυβιστικές μορφές και καταλήγουν σε πονεμένες τομές.

Galerie Hartmann  Noe Knesenbeckstr.23

Anita Wünschmann