Ο γλύπτης Φώτης εκθέτει στο παλάτι του Bellevue Kassel

Μέσο:

Συγγραφέας: akx

Ημερομηνία: 1980

Eμφανίζονται  έντονες σχέσεις με ακραίες αντιπαραθέσεις και προσπαθούν να ενωθούν σε ένα αρμονικό σύνολο. Αυτό εμφανίζει ο Έλληνας γλύπτης Φώτης, ο οποίος αυτόν τον καιρό δείχνει την πιο ολοκληρωμένη δουλειά του στο παλάτι Bellevue. O 39χρονος καλλιτέχνης που ζει στο Βερολίνο επεξεργάζεται επάνω στο ανθρώπινο σώμα αντικρουόμενα θέματα, όπως –απελευθέρωση-κλωτσόμενος-ασφάλεια-μοναξιά-καταπίεση: Σύμβολα όλων των εντάσεων για τον Φώτη είναι ο άνδρας και η γυναίκα, που την ιδιαιτερότητα του καθενός και την απομόνωση των δύο φύλων προσπαθεί να ενώσει σε μια σύνθεση μέσω της πλαστικής του.

Βέβαια δεν ενδιαφέρεται να παραστήσει το άτομο γυναίκα ή άνδρας: το υπέρτατο θέμα  του είναι ο άνθρωπος, ο πληγωμένος ο πρεσαρισμένος που αφανίζεται, πάντα παρουσιαζόμενος σαν κορμός ενός κομματιασμένου συνόλου.

Όμως αυτή ακριβώς η αφαιρετική κίνηση να απελευθερωθεί από τον ατομικισμό, δίνει στο έργο του Φώτη μια γενική ισχύουσα εκφραστικότητα. Αν και ο κορμός ιδιαίτερα στις επιφάνειες με τομές επενεργεί ψυχρά και απάνθρωπα  εν τούτοις ο καταμερισμός των διαφόρων τομών μεταξύ τους και οι σχέσεις των εκάστοτε μερών του σώματος, μεταδίδουν ένα αρμονικό σύνολο. Έτσι η πρόκληση που μεταδίδεται μέσω του περιεχομένου, αντιστρέφεται με την καλλιτεχνική εξωτερική μορφοποίηση και επενεργεί θετικά. Επιπροσθέτως ο Φώτης παίρνει σαν βοήθημά του συχνά χιουμοριστικά μέσα και έτσι προδιαθέτει τον παρατηρητή για χαμόγελο.

Αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση του μαθητού του Bernard Heiliger έχει ως τόσο ένα μειονέκτημα. Πολλά γλυπτά που έχουν πολύ ενδιαφέρον από τα πλάγια και από πίσω έχουν τοποθετηθεί τόσο κοντά στον τοίχο που κανείς μπορεί να δει μόνο την μπροστινή πλευρά αλλιώς θα πρέπει να σπάσει τον λαιμό του.

Όμως πέρα από αυτό θα πρέπει κανείς να συγχαρεί τον διευθυντή του Αρχείου της Ντοκουμέντα του Κάσσελ Δρ.Konrad Scheuermann που αποφάσισε αυθόρμητα να φέρει τον Φώτη στο Κάσσελ. Με αυτήν την απόφασή του διεύρυνε και ανέβασε πολύ υψηλά το πρόγραμμα του “Βερολινέζοι καλλιτέχνες”.

a k z