Μέσο: DIE WELT

Συγγραφέας: Hans Theodor Flemming     

Ημερομηνία: 4 Ιανουαρίου 1983

Ο εγγονός του Ernst Barlach άνοιξε στην Loogeplatz μια Γκαλερί.

Η νέα Γκαλερί Hans Barlach, που άνοιξε σε ασυνήθιστα ωραίους χώρους μια ανακαινισθείσα  βίλλα  στην Loogeplatz, έχει δύο σκοπούς: πρώτον να φροντίζει την κληρονομιά των έργων του  Barlach  (1870-1938), όσο του επιτρέπεται ακόμη να έχει πρόσβαση στην κληρονομιά, και δεύτερον αποσκοπεί να προωθήσει νέους γλύπτες μέσω εκθέσεων, παρουσιάζοντας τα έργα τους σχέδια, καταλόγους και μεσολαβώντας για παραγγελίες  μεγάλων γλυπτών στους δημόσιους χώρους. Σαν αρχή επέλεξε να δείξει τον 42χρονο Έλληνα γλύπτη  Φώτη Χατζηιωαννίδη, που ζει στο Βερολίνο.

Ο 27χρονος Hans Barlach που ζει στο Αμβούργο, από το 1976 διευθύνει την κληρονομιά του παππού του, που ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται στο Gästrow περιοχή Mecklenburg. Μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με τους υπεύθυνους της DDR , επετεύχθη  τα έργα που διατηρούντο και εφυλάσοντο στην ακαδημία του ανατολικού Βερολίνου  να επιτραπεί στα γύψινα μοντέλα να χυτευθούν στο χυτήριο του H.Noack στο Δυτικό Βερολίνο. Πολλά από αυτά τα έργα εκτίθενται στους χώρους της γκαλερί.

Τα έργα του Έλληνα Φώτη  που αριθμούν 40 χάλκινα γλυπτά  που χυτεύθηκαν στο Χυτήριο του Noack στο Βερολίνο και πολλά σχέδια, εκτίθενται για πρώτη φορά στο Αμβούργο, που σημαίνει ανακάλυψη. Σπάνια βλέπει κανείς γλυπτά τόσο ευρηματικά με θαυμάσιες  φόρμες, όπου αισθησιακά στοιχεία και αφαιρέσεις ισορροπούν σε τέλειο βαθμό.

Σε μια σύνθεση από Φαντασία, Λογική και Ευαισθησία ο Φώτης εκφράζει μια ζωντανή πραγματικότητα της Δημιουργίας  που δεν κατανοείται μόνο επιδερμικά. Το έργο του Φώτη παρουσιάζεται σε έναν εξαιρετικό κατάλογο με κείμενα του Ulrich Gertz.

Hans Theodor Flemming